Over Martha

Martha Veldthuis (Hoogezand, 29-04-1954)
Patrijslaan 18
7961 BB Ruinerwold
0522-482179
 
Opgenomen in de beeldende kunstdocumentatie van het Centrum Beeldende Kunst Drenthe.

Werkwijze:

Een groot gedeelte van de mensbeelden zijn keramisch vervaardigd. Dit houdt in dat de beelden met de hand worden gevormd en daarna op ongeveer 1100˚C worden gestookt in een elektrische oven.

De meeste mensbeelden zijn gemaakt van gekleurde klei (klei gemengd met oxides). Deze beelden behoeven na het stoken niet of nauwelijks nog een bewerking te ondergaan.

Beelden die worden gecombineerd met andere materialen zoals brons of hout, worden nadat de klei tot steen is gestookt in elkaar gezet met een pen/lijm verbinding, gevoegd en bijgekleurd.

Een gedeelte van het werk wordt in brons gegoten.

Inhoud/filosofie:

Niet het contrast tussen het mannelijke en het vrouwelijke maar het samengaan van deze eigenschappen in ieder mens houdt mij bezig. Beeldend werken is communiceren. Van communicatie boeien mij met name gevoelsmatige en gedragsmatige aspecten, veel meer dan het doorgeven van concrete informatie. De overdracht van gevoelens zoals agressie, blijdschap, verlegenheid, angst, eenzaamheid, arrogantie, etc. tracht ik middels mijn werk tot uitdrukking te brengen.

Martha aan het werk met meisje in stoel